شنبه , اردیبهشت ۲۵ ۱۴۰۰
قالب وردپرس شرکتی ممبر فیک
خبر فوری
خانه / عمومی / معرفی انواع گیاهان دارویی فرهادگرد-بخش دوم

معرفی انواع گیاهان دارویی فرهادگرد-بخش دوم

خرفه

یکی از سبزی‌های دارای طبع سرد، خرفه است؛ در عربی به این سبزی، فَرفَخ می‌گویند، اسم دیگر آن که در روایات هم آمده است "بقلة الفاطمة یا بقلة الزهرا" یعنی سبزی حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها)؛ در روایات آمده است که حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) علاقهٔ خاصی به این سبزی داشتند به همین خاطر به این نام معروف شده است.

خرفه از نظر ظاهر ساقهٔ ضخیمی دارد که رنگ آن مایل به سرخ است؛ از نزدیک اگر دقت کنید، این سرخی را در ساقه‌اش می‌بینید.

روایاتی قوی هم درباره سبزی خرفه آمده است؛‌ از امام صادق علیه‌السلام روایت داریم: لَیْسَ عَلَی وَجْهِ اَلْأَرْضِ بَقْلَةٌ أَشْرَفَ وَ لاَ أَنْفَعَ مِنَ اَلْفَرْفَخِ وَ هُوَ بَقْلَةُ فَاطِمَةَ یعنی "در روی زمین گیاهی والاتر و سودمندتر از خرفه نیست و آن سبزی فاطمه است".

روایت دیگری است از رسول اکرم صلی‌الله علیه و آله و سلم که فرمودند: «علیکم بالفرفخ.» یعنی «بر شما باد خوردن خرفه.» چرا؟ «…آن زیرکی دهد و اگر یک چیز باشد که عقل را افزون کند، همان است.»، پس معلوم می‌شود این گیاه اثرات خوبی حتی روی عقل و ذهن انسان دارد.

خرفه در کشت‌زارها و زمین‌های زراعی، فراوان به‌صورت خودرو می‌روید حتی اگر دقت کنید، در جوی‌های آب، خرفه درآمده است؛ همه‌جا هست.

خواص : قطع كننده خونریزی و چرك میباشد .

خرفه از نظر طبیعت طبق نظر حكمای طب سنتی خیلی سرد و تر و دارای نیروی قابضه است و مدر است و معتقدند كه برگ و ساقه آن مسكن صفرا است و آن را قمع می كند و حرارت خون و كبد و معده را تسكین می دهد و برای تسكین حدت تبهای گرم و صفراوی و تسكین عطش و كنترل ترشح ادرار در مورد بیماری دیابت و رفع سردرد های گرم مفید است و خونریزی از هر عضوی را قطع می كند و همچنین در مواردی كه چرك از سینه آید قطع می كند و برای خرد كردن سنگ مثانه و ازدیاد ترشح بول مفید است، یعنی مدر است و برای سرفه و سوزش مجرای ادرار و مثانه و روده ها و بواسیر و همچنین تسكین حرارت رحم و سوزش و درد آن مفید است.

تخم آن ضد كرم كدو است و عصاره ساقه و برگ آن برای بیماریهای كبد و بیماریهای كمی ویتامین c بسیار مفید است، البته كمتر از شاهی. زیرا در خرفه تا حد 25 گرم در 100 گرم برگ ویتامینc دارد و به عنوان رژیم غذایی اشخاص مبتلا به اسكوروی تجویز می شود.

گل پر
گلپر

گلپر 

 

از گلپر در گذشته برای درمان تشنج، التهاب و بیماری های قارچی استفاده می کردند، اخیراً محققان به این نتیجه رسیده اند که این گیاه پتانسیل کاربردهای درمانی جدیدی نیز دارد.

خواص گلپر

یکی از اثرات درمان کنندگی گلپر به خاصیت ضد قارچی، ضد میکروبی و مبارزه این گیاه با رادیکال های آزاد مربوط می شود. رادیکال های آزاد عامل اصلی بیماری های خطرناک مانند:قلب، کبد، آلزایمر، سرطان و پارکینسون هستند.

این گیاه زینتی زیبا که به عنوان گونه های مهاجم آسیب رسان محسوب می شود، می تواند تا ارتفاع 150 سانتی متر رشد کند.گل های سفید رنگشدر طول ماه های دی تا شهریور می رویند و به اندازه 30 میلی متر پهنا دارند. این گیاه از جنوب قفقاز در خاورمیانه سرچشمه می گیرد.مایعات برگ هایش خاصیت شیمیایی خاصی دارند بنابراین مراقب باشید زمانی که گیاه را لمس نمودید حتما دست های خود را بشویید. دانه های گیاه، دارای خواص خطرناک خاصی هستند که توانایی کشتن گیاهان نزدیک را دارند.

خواص گلپر : مقوی اندام های گوارشی ,ضد نفخ,تقویت حافظه ,ترشحات معده را زیاد کرده و سموم بدن را دفع می کند ,ضد عفونی کننده و میکروب کش قوی است .

باریجه
آنغوزه۲
آنغوزه

آنغوزه (باریجه)

آنغوزه در گیاه شناسی استفاده های زیادی در زمینه دستگاه گوارش، سبزی و مزه دار کردن غذا دارد دارای تاریخچه غنی در داروهای آیورودا و غذاهای هندی است. بسیاری از افراد بوی این گیاه را زننده می دانند اما چگونگی استفاده از این گیاه جالب است و می توانند صحت غذای هندی خود را افزایش دهند.

آنغوزه به خاطر حضور ترکیبات سولفور در آن، بوی تند و طعم تلخی دارد.

روش برداشت :

آنغوزه از بریدگی های روی ریشه ها و ساقه های گیاهان به دست می آید. معمولا گیاهان ترش 5 ساله ریشه های بسیار ضخیم و گوشتی می دهند. قسمت بالایی ریشه برهنه شده و ساقه در نزدیکی تاج بریده می شود. سطح آن توسط ساختار گنبد شکل و شاخه های کوچک پوشانده شده است. آب شیری از سطح برش آن ترشح می شود در معرض هوا قرار می گیرد و پس از چند روز سفت و رزین ترشح- می شود.

مصارف آنغوزه :

آنغوزه از دیرباز به عنوان طعم دار کردن و گیاهان دارویی استفاده می شده است این گیاه هنوز هم گاهی در گیاه درمانی های مدرن مورد استفاده قرار می گیرد که به ویژه در درمان هیستری، برخی شرایط عصبی، برونشیت، آسم و سیاه سرفه بسیار ارزشمند است.

صمغ ضد انقباض، داروی ضد نفخ، اخلاط اور، ملین، آرام بخش است. روغن موجود در صمغ برای درمان آسم بسیار عالی است.

آن به عنوان یک عامل طعم دار به کار می رود و مخلوطی از ترکیبات ادویه را تشکیل می دهد.

آنغوزه در درمان اختلالات تنفسی مانند سیاه سرفه، آسم و برونشیت مفید است.

این گیاه به عنوان دارویی مشهور است که ضد نفخ است و هر گونه اختلالات انقباضی را از بین می برد. هم چنین یک محرک عصب ، عامل گوارشی و یک مسکن است.

فواید آنغوزه : کمک به تسکین آسم,پایین آورن فشارخون,تسکین درد های قاعدگی ,

تسکین سردرد و درمان گزیدگی و نیش حشرات و...

درمنه

تریخ (درمنه)

درمنه و افسنطین‌ها نامی است که در زبان فارسی به اغلب قریب به اتفاق گیاهان جنس Artemisa که در ایران می‌روید گفته می‌شود.

این گیاهان از خانوادۀ Compositae تیرۀ فرعی Radiae هستند. دارای گونه‌های مختلف با نامهای متفاوت می‌باشند که اغلب آنها دارای برگهای تلخ و معطر و خواص داروئی کم و بیش مشابه هم می‌باشند (1). این جنس در ایران 34 گونه گیاهی علفی یکساله و چند ساله دارد که در سراسر ایران پراکنده‌اند. گونه‌های انحصاری آن در ایران عبارتند از A. Melanolepis-A. Kermanensis. گونه A. Sieberi با ارزش‌ترین آنها از نظر تغذیه دام و از گیاهان بردبار مناطق بیابانی و نیمه‌بیابانی ایران است .

به طور موضعی داروئی بی‌حس کننده و ضد عفونی‌کننده است که در درمان حالتهای تورم بکار می‌رود.

سینئول در اسپریهای خانگی، داروهای شستشو و در انواع روغن‌های پوست و مو مصرف می‌شود. در مقابل حشرات اثر کشندگی دارد و در تهیه عطر و مواد معطرکننده نیز بکار می‌رود. لیمونن جزء اصلی اسانس مرکبات است.

اثر سمی و محرک روی پوست دارد. بخارهای آن اثر میکروبهای مولد بیماری منگوکوک را در مدت 15 دقیقه، باسیل ابرت (تیفوئید) را حداقل در یک ساعت، پنوموکوک را در مدت 3ـ1 ساعت، استافیلوکوک طلائی را در 30 دقیقه و استرپتوکوک را در 3 الی 12 ساعت خنثی می‌نماید. اثر باسیل ابرت (مولد حصبه) را در 5 دقیقه، استافیلوکوک را در 5 دقیقه، باسیل دیفتری را در 20 دقیقه خنثی می‌نماید.

لیمونن در فرمول فرآورده‌ای داروئی نظیر قرص بی‌کربنات سدیم و پمادهای ضد عفونی‌کننده وارد می‌شود. در ساخت ویتامین A، نیر از لیمونن استفاده می‌شود.

خواص درمانی:

در نواحی مختلف از آن برای دفع کرم استفاده بعمل می‌آید. بعلاوه اثر ضد نفخ، رفع سرفه و سردرد، ضد کرم، ضد عفونی‌کننده و حشره‌کش دارد. اسانس آن به طور خفیف دارای اثر ضد کرم است. آزمایش‌های مختلف، جودسانتونین را حتی در مقادیر کم در آن مشخص ننموده است. میزان اثر اساسن درمنه روی کاندیدا آلبیکنس با می‌باشد.

والک ۱
والک
خاصیت-موسیر

موسیر کوهی (والک)

معجزه ای به نام موسیر ایرانی

موسیر ایرانی از گیاهان اندمیک کشور است که به لحاظ خواص و مصارف خوراکی نزدیکترین گونه به سیر محسوب می شود. در ایران از دیرباز موسیر دارای مصارف خوراکی متعددی بوده و به عنوان چاشنی در تهیه چاشنی، ترشی و یا معطر و ضدعفونی کردن دوغ و ماست استفاده می شود. موسیر حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان، فلاونوئید هایی مانند کورستین، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مهم از جمله گوگرد، پتاسیم و منگنز می باشد.

خواص موسیر

موسیر وحشی یا موسیر کوهی در ایران در مناطقی از جمله کنگاور، آشتیان، کوهرنگ، سپیدان، بروجرد، خمین، یاسوج، نهاوند، خوانسار، هرسین و اراک یافت می شود.

موسیر و شکل ظاهری آن

گیاهی از خانواده سیراست که ریشه ی آن پیاز مانند و برگ های آن باریک با گل هایی بنفش رنگ است. به عنوان گل زینتی از گل این گیاه استفاده می شود.

فرق موسیر و سیر چیست؟

موسیر و سیر دو گیاه متفاوت از هم هستند اما دارای خواص یکسانند. موسیر 40 گونه مختلف دارد و دارای طعمی شبیه سیر و تلخی کمتری نسبت به سیر است.

موسیر مانند سیر و پیاز خاصیت آنتی اکسیدانی ، رقیق تر کردن خون یا خواص آنتی باکتریالی دارد اما مواد معدنی و ویتامین های موجود در آنها با هم متفاوت است یکی از ویژگی های بارز موسیر بو ندادن دهان پس از مصرف آن است.

سیر و موسیر هر دو خاصیت ضد سرطانی به دلیل وجود گوگرد دارند ، موسیر به شکل پیازی تقریبا درشت از ریشه این گیاه که در زیر خاک بزرگ شده است در می آید و همراه محصولات و فرآورده های مختلفی به کار میرود.سیر به شکل چند حبه سیر کوچک داخل یک کیسه اما موسیر به شکل یک پیاز میباشد.

موسیر برای جنین و زنان باردار: ویتامین ها و مواد معدنی موجود در موسیر سبب سلامت زنان باردار و رشد طبیعی جنین می شود همچنین فولات موجود در موسیر از نقایص سیستم عصبی جنین جلو گیری می کند.

فواید موسیر برای نوزادان و کودکان: ویتامین های C و A و فسفر و منیزیم موجود در موسیر برای سلامت استخوان و بهبود رشد نوزادان و کودکان ضروری است.

موسیر برای لاغری و کاهش وزن:مصرف موسیر به دلیل کاهش ذخیره ی چربی در بدن سبب لاغری و کاهش وزن افراد می شود.

فواید موسیر برای سرماخوردگی و آلرژی: موسیر حاوی ترکیبات گوگردی فراوان است که دارای خواص ضد باکتری هستند و مانند آنتی بیوتیک طبیعی برای درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، تب و برونشیت عمل می کنند. گل موسیر یک آنتی هیستامین طبیعی برای درمان حساسیت است.

فواید موسیر برای معده و دستگاه گوارش: موسیر سبب تحریک آنزیم های گوارشی، بهبود هضم غذا، درمان زخم معده و سلامت دستگاه گوارش می شود و فیبر موجود در آن حرکات روده بهبود می بخشد و یبوست را درمان می کند.

موسیر برای دیابت و قند خون: موسیر تولید انسولین در بدن را افزایش می دهد و به همین علت سبب کاهش قند خون در افراد دیابتی می شود. فیبربالای موجود در موسیر برای قند خون را تنظیم می کند.

موسیر برای کلسترول و فشار خون: ترکیبات فلاونوئیدی موجود در موسیر ، چربی و کلسترول خون را کاهش می دهند آنتی اکسیدان های مانند آلیسین و کورستین موجود در موسیر فشار خون بالا را کاهش می دهند.

سرطان: ترکیبات گوگردی و اتیل استات موجود در موسیر رشد سلول های سرطانی را کاهش می دهند. مصرف موسیر از انواع سرطان های سینه، معده و کولون پیشگیری می کند. آلیسین موجود در عصاره کلروفرمی موسیر ایرانی قادر است از رشد و تکثیر سلول های سرطانی نوع Hela و Mcfv جلوگیری کند.

فواید موسیر برای کبد: موسیر ترکیبات گوگردی فراوان دارد که سبب بهبود جریان خون و سم زدایی و پاکسازی بدن و کبد می شود.

دیگر خواص موسیر :

طبع موسیر گرم و خشک می باشد.

  • رفع تنگی نفس
  • رفع فراموشی
  • قاعده آور
  • ادرارآور
  • ترمیم کننده زخم ها
  • رفع سیاتیک
  • رفع نقرس
  • تقویت قوای جنسی
  • کاهش سردردهای میگرنی
  • جلو گیری از تصلب شرایین
کانال تلگرامی فرهادگرد آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.